fbpx

PATRICIA VALENTINA

Blog - Patricia Valentina

9 strategii pentru starea de bine și cum poți să le folosești zi de zi

stare-de-bine
June 22, 2022
Patricia Valentina

Să fii sănătos(ă) și să te bucuri de o stare de bine nu înseamnă că:

 • Ești fericit(ă) mereu, sau
 • Te gândești mereu la lucruri pozitive, sau
 • Nu te afectează situațiile care se întâmplă în viața ta. 

A te bucura de o stare de bine, a fi sănătos(ă) și echilibrat(ă) înseamnă sa poți sa te ajuți și să faci față lucrurilor pe care viața ți le pune în cale.

Și în același timp, să te simți bine cu tine, să te accepți așa cum ești și să ai încredere în tine.

În acest articol vreau să împărtășesc cu tine 9 strategii (bazate pe studii și cercetări) care te vor ajuta sa îți ajungi la o stare de bine:

 1. Cultivă relații sănătoase cu ceilalți
 2. Fă ceva pentru tine în fiecare zi
 3. Continuă să fii activ(ă)
 4. Învață constant ceva nou
 5. Ajută-i și susține-i pe ceilalți
 6. Ramâi ancorat(ă) în prezent
 7. Ține un jurnal al recunoștinței
 8. Fii blând(ă)
 9. Las-o mai ușor cu comparațiile 

Sună simplu. Și când faci câte puțin din fiecare strategie zilnic, asta va avea un impact masiv asupra vieții tale.

Te invit să vorbim mai amănunțit despre aceste strategii, astfel ca tu să poți să înveți cum să le folosești în viața ta de zi cu zi.

Stare de bine în relațiile cu ceilalți

Cultivă relații sănătoase cu persoanele semnificative din viața ta 

Suntem ființe sociale. Și e foarte important să știi și să simți că nu ești singur(ă). Să simți că aparții unei comunități (indiferent cât de mare sau mică). Și să știi că ai oameni lângă tine, pentru a împărți cu ei și bucuriile, și dificultățile tale. Alege-i pe acei oameni lângă care te simți… tu însuți (însăți). Alege-i pe acei oameni care te fac să zâmbești, să crezi în tine. Oameni care te susțin și în care simți că poți avea încredere. 

Fă ceva pentru tine în fiecare zi

Acestea pot fi lucruri mici, aparent banale. Citește câteva pagini dintr-o carte. Ascultă muzica preferată. Vezi un film. Sau poate chiar fă un duș și relaxează-te după o zi încărcată. Poți ieși în oraș, cu câțiva prieteni pe care nu i-ai văzut de ceva vreme. Sau fă ceva ce îți aduce bucurie, însă pe care nu ai avut timp să-l faci în ultimile luni. Poți să scrii, să pictezi, să acorzi timp hobby-urilor tale. Sau să petreci timp cu cei pe care-i iubești. Orice ai alege, asigură-te că faci ceva pentru tine în fiecare zi.

Iar dacă nu știi cu ce să începi, iată sfat: începe prin a seta intenția. Acțiunea e esențială (să faci ce ți-ai propus). Iar setarea intenției e un bun start.

Continuă să fii activ(ă) pentru a avea o stare de bine

Poate că mersul la sală nu-i pentru tine. Sau poate alergarea. E okay, pentru că sunt atât de multe alte opțiuni. Toate studiile despre sănătatea fizică și mentală spun același lucru: ai nevoie de miscare. Pentru că 30 de minute de mișcare zilnică te ajută cu:

 • Reglarea somnului
 • Gestionarea stresului
 • Nivelul de energie zilnic
 • Stabilizarea memoriei și învățarea
 • Creativitatea
 • Stima de sine
 • Starea de bine zilnică
 • Autocontrolul și gestionarea frustrării

Orice alegi, asigură-te că implementezi în rutina ta zilnică. 

Învață constant ceva nou 

Și nu mă refer aici doar la cursuri legate de dezvoltarea ta profesională. Deși exista mereu o oportunitate să adaugi ceva la skillset-ul tău. 

Învățarea unei noi abilități poate sa ia forma unor:

 • Lecții despre ceva ce ți-ai dorit să înveți, dar n-ai găsit niciodată timp (la mine e fotografia!)
 • Cursuri de arts& crafts
 • Cursuri de gătit sau rețete noi
 • Un proiect DIY
 • Limbi străine
 • Cursuri de public speaking sau de comunicare 
 • Lecții pentru a cânta la un instrument
 • Cursuri pentru un sport pe care ți-ai dori să îl practici 

Sentimentul acela pe care îl ai atunci când înveți ceva nou e unic! 

Ajută-i și susține-i pe ceilalți

Acum mai mult ca niciodată, fiecare dintre noi putem face ceva să-i ajutăm pe ceilalți. Ultimii ani au demonstrat că doar împreună putem merge mai departe. 

Te-ai gândit vreodată să devii voluntar într-o acțiune / organizație în a cărei misiune crezi? Caută în orașul tău și vezi dacă skill-urile tale pot ajuta pe ceilalți. 

Sau te-ai gândit oare că poți deveni un mentor pentru cineva la început de drum?

Alocă-ți 5 minute pentru a te ancora în prezent 

Ca să poți rămâne pe traiectoria ta (oricare ar fi ea), alocă-ți 5 minute pe zi să te ancorezi în prezent. Fii atent la respirația ta. Ascultă sunetele din jurul tău. Fii atent la locul unde te afli… Pur și simplu rămâi prezent. 

Cu toate lucrurile care se întâmplă în viața ta acum (și în lume), e firesc să te grăbești să parcurgi fiecare zi, fără să te oprești și să fii conștient de ce se întâmplă în jur. Cu toții ne-au format automatisme pentru atât de multe comportamente. De exemplu, când suntem la volan. Și am început să ne separăm, ușor ușor, de ce se întâmplă în jurul nostru. Uite așa ajungem să trăim în interiorul minții noastre, atunci când:

 • Ne aducem aminte și re-trăim evenimente din trecut 
 • Ne gândim și ne imaginăm scenarii posibile ale unei situații care deja s-a întâmplat
 • Și suntem prinși în capcană lui “de ce?” și a lui “dar dacă?” în dialogul nostru interior

Atunci când îți formezi obiceiul de a fi atent(ă), ancorat(ă) în prezent, conștient(ă) de propriile tale gânduri și emoții, dar și de tot ce te înconjoară – vei fi surprins(ă) cât de mult se schimbă starea de bine!

Ține un jurnal al recunoștinței

Scrie în fiecare zi un lucru pentru care ești recunoscător(e). Ca să îți fie ușor, creează 2 categorii: lucruri ce țin de cei pe care îi iubești și lucruri ce țin de o cauză care pentru tine înseamnă ceva (un proiect, un task, o idee, un job etc.)

Fi bland(ă) cu tine însuți (însăți) ca să ai o stare de bine

Be kind – vedem în mai toate citatele inspiraționale. Și da, acest be kind începe în primul rând de la tine. Ai nevoie să te accepți, să te ierți și să îți dai voie să fii bland(ă). Nu-i ușor, dar te asigur că merită tot efortul tău. Când simți că pui presiune pe tine și criticul tău interior își face din ce în ce mai simțită prezența, adu-ți aminte că poți face orice cu blândețe. Te poți motiva cu blândețe, te poți critica cu blândețe. Schimbă tonul!

Las-o mai ușor cu comparațiile 

Mai ales când te compari tu cu ceilalți. Fii bucuros(ă)  atunci când alți oameni reușesc. Inspiră-te. Motivează-te. Însă rămâi bucuros(ă) pentru ei. Apoi uită-te la ce e bun în viața ta. Pentru că sunt convinsă că sunt o mulțime de lucruri pentru care să fii recunoscător(e).

Pentru o stare de bine este important sa fii autentic(ă). Mai ales în relația cu tine. Să spui ce simți și să simți ce spui. Spune ce gândești și gândește ce spui. Și să faci orice atâta timp cât e aliniat cu ceea ce gândești și cu ceea ce simți.  A fi autentic(ă) e despre a fi tu însuți (însăți), fără a te judeca. Realistic vorbind, nu vei fi niciodată perfect(ă). Nimeni nu e și nu va fi așa. Cu cât te îndepărtezi mai mult de cine ești cu adevărat… Și cu cât încerci să devii altcineva, cu atât asta va avea un impact mai mare asupra stării tale de bine! 

Cu gând bun, psihologul tău

Patricia Valentina

Sursa imagini: pexels.com