fbpx

Blog - Patricia Valentina

10 beneficii ale unui somn odihnitor

somn-odihnitor-dimineata
June 29, 2022
Patricia Valentina

Un somn odihnitor vine la pachet cu multe beneficii – atât pentru sănătate, cât și pentru starea ta emoțională și mentală. Până la urmă, somnul e singurul lucru pe care îl faci fără niciun efort. Ai însă nevoie de 2 lucruri: să adormi și să rămâi adormit. Somnul odihnitor îți împrospătează mintea și corpul, îți dă o stare de bine, de echilibru când te trezești. 

Deși e foarte important să ai un somn odihnitor, majoritatea dintre noi nu dormim așa cum am avea cu adevărat nevoie.

Mai simplu, aș putea să-ți spun așa. Când vrei să te simți bine, asigură-te că dormi:

  • bine
  • suficient
  • în acord cu propriul tău ritm (știi tu: early birds and evening owls. Dar despre asta voi scrie în alt articol.)

Te-ai gândit vreodată ce diferență poate face în viața ta un somn odihnitor cu adevărat?

Somn-odihnitor-pe-canapea

Îți scriu mai jos 10 moduri în care somnul îți aduce beneficii reale, în viața ta de zi cu zi.

1. Somnul te ajută să înveți, să memorezi, să iei decizii, să faci alegeri bazate pe logică și rațiune.

După un somn odihnitor, creierul tău devine mai activ. Astfel îți poți accesa memoria mult mai ușor. Pur și simplu, îți aduci ceva aminte repede, atunci când ți-ai propus. Tot din acest motiv, poți face alegeri și poți lua decizii mai bune. Pentru că un somn bun te ajută să înțelegi și să prioritizezi mult mai bine informațiile care vin spre tine.

2. Somnul îți calibrează sistemul emoțional.

Și acesta e un motiv foarte bun să dormi mai mult și mai bine. Cu atât mai mult dacă ai un stil de viață agitat, ești susceptibil la a te confrunta cu stres, anxietate sau depresie. Atunci când ești odihnit, te poți gestiona mult mai ușor în situații stresante. Totodată poți să te aduni mult mai repede, atunci când treci prin episoade neplăcute. 

3. Un somn odihnitor te ajută să navighezi provocările vieții de zi cu zi. 

Pentru că te ajută să îți procesezi emoțiile. Astfel poți să planifici mult mai bine task-urile de peste zi, să fii empatic și să îți exersezi abilitățile sociale. Da, te face mult mai bun la arta conversației! Și încă ceva: te ajută să transformi energia fizică în rezistență psihologică și stabilitate emoțională.

4. Somnul e singura stare în care poți visa. 

Și aici vreau să te ajut să clarifici ceva. Să visezi în timpul nopții e diferit de atunci când visezi cu ochii deschiși. Cea din urmă experiență se numește disociere și nu are nici o legătură cu fenomenul visării din somn. 

De ce e posibil să visăm? Răspunsul vine din neuroștiință. 

Creierul nostru funcționează diferit atunci când visăm, față de momentul în care suntem treji. În timpul somnului, creierul începe să ordoneze, să consolideze și să integreze informațiile. Totodată, procesează amintiri și tot felul de experiențe noi pe care le trăim. Toate acestea duc într-o stare creativă, pe care o numim visare. Și ce se întâmplă în vise, se întâmplă cu un scop. Chiar dacă nici noi, nici oamenii de știință nu știu exact scopul. Pentru că natura nu lasă lucruri la întâmplare.

5. Somnul restabilește funcționarea sistemului imunitar. 

Și mai mult decât atât, somnul e esențial în funcționarea sistemului de apărare împotriva bolilor. 

6. Somnul reface sistemul nostru metabolic. 

Atunci când suntem odihniți, corpul produce anumiți hormoni responsabili de reglarea metabolismului. Asta explica situațiile în care, când suntem foarte obosiți, ne simțim mereu flămânzi, indiferent cât de bine mâncăm. Sau ne îngrășăm foarte mult, deși cantitativ nu mâncăm mult sau ceea ce mâncăm nu explică greutatea acumulată. Sunt însă cazuri când,  dimpotrivă, oboseala cronică duce la diminuarea apetitului și lipsa poftei de mâncare.

7. Un somn odihnitor asigură sănătatea sistemului digestiv. 

Cu precădere a acelei părți care se ocupă cu absorbția de nutrienți din mâncare. Atunci când nu dormi suficient, se produce un dezechilibru al florei intestinale. Aceasta poate duce la inflamație, constipație, balonare, dureri de stomac, sensibilități la anumite alimente și chiar schimbări la nivelul microbiomului.

8. Somnul reglează tensiunea arterială.

Un somn calitativ asigură păstrarea în parametrii normali a tensiunii arteriale și a întregului sistem cardiovascular. 

9. Somnul resetează, în fiecare zi, abilitatea ta de a fi alert, atent și concentrat. 

Când dormi bine și te trezești odihnit, te bucuri de procese neurocognitive performante. Pentru că inclusiv biochimia creierului tău se schimbă. Ești mult mai atent, te concentrezi mai ușor, te organizezi mai repede. Iar simțurile tale (și auzul, dar și văzul) devin mult mai fine. 

10. Un somn odihnitor are un impact enorm asupra MOTIVAȚIEI și a stării tale de bine. 

Când dormi bine, ai o altă stare de spirit. Simți mai multă liniște, relaxare. Îți este mult mai ușor sa te bucuri de tot ce te înconjoară. Studiile arată că atunci când dormim bine, productivitatea noastra crește exponențial. Și ne este mult mai ușor să ne dedicăm unor proiecte (fie ele personale, de exemplu să urmăm o dietă, fie ele proiecte profesionale). Somnul contribuie să rămâi motivat pe tot parcursul proiectelor.

Gândește-te la asta. Cine are nevoie de un somn bun, daca nu chiar tu?

De ce ar trebui să pui somnul pe lista priorităților tale? 

Ei bine, tocmai datorită acestor 10 beneficii pe care somnul le aduce în viața ta.

Somnul a avut și va avea întotdeauna un rol important în calitatea vieții tale. 

Ai dificultăți cu somnul? Sunt aici să te ajut. 

Cu gând bun, psihologul tău

Patricia Valentina

Sursa imagini: pexels.com