fbpx

PATRICIA VALENTINA

Blog - Patricia Valentina

Dansul relațiilor timpurii va fi ritmul relațiilor din viața adultă

Ritmul relațiilor adulte
September 7, 2022
Patricia Valentina

Ritmul relațiilor din viața de adult se dezvoltă în concordanță cu relațiile timpurii. Indiferent dacă aceste prime relații au fost însoțite de iubire, răbdare, acceptare și încurajare – sau nu. 

E minunat atunci când trăim, de mici, în relații sănătoase.

Da, am spus sănătoase, nu perfecte. Pentru că ritmul relațiilor adulte nu au la fundament perfecțiunea. 

Însă uneori suntem prinși, fără voia noastră, în relații toxice. În relații care ne invalidează. Care ne învață că noi NU putem, NU știm, NU suntem în stare… Ei bine, aici e altă poveste. 

Pentru că dansul relațiilor timpurii va fi ritmul relațiilor din viața adultă.  

Ritmul relațiilor timpurii

Ca și copil, a pleca dintr-o relație toxică nu-i o opțiune.

Opțiunea e să-i supraviețuiești. Să ajungi cumva la vârsta adolescenței. Să-ți deschizi aripile, sub impulsul rebeliunii, și să zbori. Sus și departe. 

Emoțional, dacă nu și fizic. 

Numai că zborul ăsta, desprinderea asta nu e la fel pentru noi toți. 

Pentru unii oameni, ajunși la vârsta adultă, așa arată dragostea și afecțiunea. Cu reproșuri. Cu agresivitate. Poate cu umilințe. Sau cu descurajări. Cu șantaj emoțional. Și cu lacrimi. Cu multe, foarte multe lacrimi. Mai ales seara, când se stinge lumina. Și când nimeni nu vede. 

Ritmul relațiilor tale nu ar trebui să arate așa.

Așa că dacă ai dificultăți în relațiile cu ceilalți… Poate a venit momentul să te uiți, cu ochii tăi de adult, la modul în care ai învățat să fii în relație cu cei din jur. În relațiile cu oamenii pe care îi consideri apropiați.

Primele relații din viața ta te învață să dansezi. Dar totodată te învață și cum să ții ritmul relațiilor ce vor urma în viața ta.

Vezi un model în oamenii din jurul tău? Poți vedea un dans sau un ritm în tipurile de oameni? Sau dinamica pe care o atragi? 

Iată un punct de unde să pornești. 

Cu gând bun, psihologul tău

Patricia Valentina

Sursă imagini: pexels.com