fbpx

Blog - Patricia Valentina

Dormi suficient? Iată ce se întâmplă când te privezi de somn

June 8, 2022
Patricia Valentina

Dormi suficient? Somnul e un proces vital pentru sănătatea fizică, mentală, emoțională și pentru starea ta de bine. 

Atunci când dormi suficient, contribui la bunăstarea sănătății și la calitatea vieții tale.

Astfel îi dai corpului tău șansa:

  • Să se vindece,
  • Să se repare, 
  • Să-și restabilească nivelul de alertă mentală. 

Dar oare de câte ore de somn avem nevoie, pentru ca aceste funcții ale somnului să fie îndeplinite?

Deși oamenii de știință au fost mereu tentați să vină cu un răspuns universal (de exemplu, avem nevoie de fix 8 ore de somn pe noapte), realitatea e că fiecare om are nevoi de somn diferite. 

Există un consens public că avem nevoie de cel puțin 6 ore de somn în 24 de ore.

dormi-suficient-pexels

În cele ce urmează, te ajut să înțelegi mai bine de ce e nevoie să dormi suficient, dar și la ce duce lipsa de somn și efectele ei asupra sănătății. 

Există 2 mari studii, validate științific, publicate în ultimii ani. Acestea arată modul în care corpul e influențat de somn și afectat de lipsa somnului. 

Primul studiu a fost publicat în 2006, în Journal of Clinical Sleep Medicine. Concluzia: avem nevoie de un interval cuprins între 7 și 9 ore de somn pe în fiecare noapte, pentru o stare de sănătate OPTIMĂ. 

Recomandările au fost preluate de cele 3 mari organizații internaționale de sănătate: The American Academy of Sleep Medicine, The Sleep Council Foundation UK si Sleep Health Foundation Australia. Acestea au fost implementate în campanii de informare naționale, dar și în recomandările profesioniștilor din domeniul medical. De aceea, cel mai probabil, atunci când mergi la medic, asta e recomandarea generală pe care o vei primi.

Al doilea studiu a fost facut de NASA’s Johnson Space Center și publicat în Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. Concluzia: astronauții care au dormit mai puțin de 6 ore pe noapte au fost supuși unui risc crescut de a avea performanțe scăzute, de a lua decizii incorecte. De asemenea, au fost supuși unui ritm accelerat de îmbătrânire prematură. 

Așadar, atunci când dormi mai puțin de 6 ore pe noapte sau mai puțin de 6 ore în 24 de ore, acest lucru te influențează negativ.

Iar în rândurile ce urmează, am să îți explic cum te influențează somnul insuficient. 

1. Când dormi mai puțin de 6 ore pe noapte, sistemul tău imunitar devine slăbit.

De aceea nu mai poate lupta la fel de bine cu bolile. Insomniile, spre exemplu, nu numai că te fac să te simți obosit și fără energie. Ele îți slăbesc vizibil sistemul imunitar și astfel ești mai predispus răcelilor, virozelor, dar și multor altor boli contagioase. Atunci când dormi mai puțin de 6 ore, chiar dacă somnul tău nu e întrerupt, efectul asupra sănătății va fi puternic. Și nu în sens pozitiv.

2. Dacă nu dormi suficient crește riscul de a dezvolta boala  Alzheimer.

Contrar a ceea ce s-a crezut până acum câțiva ani, lipsa somnului nu are legătură cu boala Parkinson. Dar studiile recente publicate în “The Journal of Alzheimer’s Disease” arată legatura dintre somn puțin și instalarea bolii Alzheimer. 

3. Lipsa somnului interfereaza cu nivelul zahărului din sânge.

Cu toții știm din propria experiență, atunci când nu dormim suficient pentru perioade mai lungi de timp, ne simtim extenuați. Însă știai că atunci când nu dormim suficient, nivelul zahărului din sânge rămâne la niveluri foarte înalte după ce am mâncat? Acest fapt cauzează îngrășarea, dar și crește riscul de diabet de tip 2.

4. Deprivarea de somn te expune și riscului de boli cardiovasculare, artere coronare înfundate și atac vascular cerebral.

Pe scurt, toate acele boli de care ne temem cu toții, însă despre care credem ca nu ni se pot întâmpla chiar nouă. Cercetătorii au acum suficiente dovezi clinice pentru a putea spune cu siguranță cum, scurtând durata somnului, ne creștem riscul de a avea probleme cardiace și cardiovasculare. 

5. Faptul că nu dormi suficient contribuie la dificultăți mentale și emoționale. 

Insuficiența somnului este un factor de risc important în dezvoltarea unei tulburări mentale. Există o legătură puternică între cât timp dormim în fiecare noapte și starea noastră de sănătate mentală. Atunci când nu dormim suficient, riscăm să suferim de depresie, anxietate, impulsivitate, până la halucinații, paranoia sau furie extremă, precum și dependență de alcool sau droguri. 

6. Somnul insuficient e un factor de risc în dezvoltarea gândurilor de suicid.

Într-un studiu condus de Dr Charles Czeisler la Harvard Medical School, persoanele care dorm mai puțin de 6 ore pe noapte au cel mai mare risc de a începe să se gândească la modalități de a-și pune capăt zilelor.

7. Creșterea apetitului e un semn ca e posibil să te afli în stadii de oboseală cronică din cauza lipsei de somn.

Pentru că te simți obosit(ă), simți nevoia de energie și apelezi la o cantitate mai mare de mâncare, chiar și după ce te simți sătul(ă). Atunci când dormi puțin, nivelul leptinei scade considerabil. Leptina este acel hormon care, printre altele, reglează apetitul.  Atunci când leptina scade, vei fi tentat(ă) să mănânci mai mult și mai des. 

8. Lipsa somnului îți poate scurta viața.

Un studiu condus de către Universitatea Warwick arată că atunci când dormim mai puțin de 6 ore pentru perioade lungi, scade durata de viață cu 4,5 ani. Un alt studiu, condus de UCLA, arată că oamenii care dorm mai puțin de 6 ore se confruntă cu un risc crescut de mortalitate în timpul somnului.

9. Atunci când nu dormi suficient, te supui riscului de accidentări.

Fie că sunt acasă, în bucătărie, la locul de muncă sau chiar în trafic. Un studiu publicat în “Journal of Physiology”, în 2009, arată cum lipsa de somn duce la accidentări multiple.

Ți-am vorbit în rândurile de mai sus despre riscurile lipsei de somn. Și știu că par înfricoșătoare. Pentru că sunt, ăsta-i adevărul. 

Cea mai bună cale să eviți toate aceste efecte adverse ale deprivării de somn este să te asiguri că dormi suficient în fiecare noapte.

Bineînțeles, vor fi întotdeauna situații contextuale când nu vei putea să faci asta. Și nu pentru că nu vrei sau nu poți, ci pentru că uneori intervin lucruri pe care nu le poți controla (ai pierdut avionul și e nevoie să stai o noapte întreagă într-un aeroport sau ești părinte și bebelușul tău nu și-a reglat încă somnul).

Însă e important să știi și să înțelegi ce face cu tine lipsa de somn. Pentru că atunci când dormim mai puțin de 6 ore pe noapte, ne expunem unor efecte negative importante asupra sănătății noastre. 

Oricum ar arăta viața ta acum, pune somnul pe lista priorităților tale!

Iar dacă ai nevoie de ajutor, sunt aici să te îndrum. 

 

 

Cu drag, psihoterapeuta ta 

Patricia Valentina ☀️

 

Sursa foto: pexels.com