Cu toții avem nevoie sa dormim.
Însă te-ai intrebat vreodata la ce ne ajuta somnul, si de ce e el atat de important ?
Oare dacă dormi mai mult, înseamnă ca esti mai sănătos ?Și oare ce se intampla dacă nu dormi suficient ?
În randurile ce urmeaza, îți voi răspunde la aceste întrebări .
Istoric vorbind, au existat și încă există multe teorii legate de funcția somnului. Si totusi, deși știința a avansat atat de mult, somnul e încă invaluit in mister. Știm ca somnul e vital pentru a supraviețui – iar dacă nu dormi , dupa un timp, asta îți poate fi fatal.
E important sa vedem somnul ca pe o stare. E o stare speciala, o stare în care nu suntem conștienți de ce se întâmplă în jurul nostru. E o stare in care relationam putin spre deloc cu lumea noastra exterioara, și mult cu ceea ce se întâmplă în interiorul minții noastre – lumea noastra interioara .
Si totusi, de ce avem nevoie sa dormim ?
În cele ce urmează, vreau sa impartasesc cu tine cele 2 teorii importante legate de somn.
Prima teorie e legata de conservarea energiei noastre.
In timp ce dormim, corpul nostru își reduce activitatea și reduce rata la care arde calorii .Cu ce seamănă asta ? Cu hibernarea. Asemeni ursului din pădure, corpul nostru intra, noapte de noapte , intr-o stare de hibernare. Și mai face un lucru extrem de important : repara orice avarie ,sau deteriorare a celulelor noastre care s-a intamplat în timpul zilei.
A doua teorie spune ca somnul a evoluat ca un tip de perioada de recuperare pentru creier si sistemul nostru nervos.Si aici o sa intru putin mai mult in teoria sistemului nervos, pentru a te ajuta să înțelegi cum funcționează totul la nivel micro. Știm deja ca fiecare dintre noi avem doua tipuri de celule nervoase : neuroni si celule gliale. Celulele gliale sunt acele celule cu rol de sustinere și suport pentru sistemul nervos. Tot aceste celule gliale au un rol important în procesarea informației care vine spre noi ; studiile actuale arată că celulele gliale ajuta în formarea memoriei și în transmiterea rapidă a semnalelor între neuroni.
In timp ce dormim, micutele celule gliale își iau în serios funcția de …menaj. Ce fac ele de fapt ?
- Curata sinapsele (legăturile dintre neuroni) de neurotransmitatori ( acele substante cu rol de ‘’caraus’’ ,care transporta mesajele de la un neuron la altul ) sau de alte resturi nefolositoare
- Ajuta neuronii sa se autorepare
Concluzia oamenilor de stiinta : funcția acestor celule gliale se poate face DOAR în timpul somnului și e vitală pentru menținerea sanatatii creierului.
Ai observat vreodată ca atunci cand ești obosit, îți este greu sa ții minte anumite lucruri ?
Ei bine, asta pentru ca somnul e strans legat de memorie. Studiile din ultimii 20 de ani ne arată cum somnul e implicat în formarea amintirilor.Iar lipsa somnului duce la pierderea memoriei – pentru ca atunci cand nu ne odihnim suficient, nu se pot forma noi amintiri, iar informația pe care noi încercăm să o tinem minte nu poate fi stocata nicaieri. Uitandu-ne la aceasta funcție a somnului, putem spune ca somnul e un mecanism de supraviețuire , creat pentru a putea sa ne apere de pericole , creând amintiri legate de ‘’amenințările ‘’ din viața de zi cu zi : fie ca vorbim de strămoșii noștri,oamenii pesterilor, care dădeau nas in nas cu animalele periculoase, fie ca vorbim de respectarea regulilor de circulatie atunci cand trecem strada. Fara a tine minte , in fiecare situatie de acest tip, ce anume avem de făcut , supravietuirea noastra ar fi amenintata.
Din ce în ce mai des în ultimul timp se vorbește despre somn ca modalitate de potentare a funcțiilor mentale, incluzand aici învățarea. Cercetătorii au observat modul în care creierul nostru are nevoie de perioade specifice de latenta , de ‘’down-time’’ , pentru a putea consolida memoria si gandirea noastra pe termen lung. Pe scurt, creierul are nevoie sa fie puțin ‘’offline’’, pentru a se putea ocupa de stocarea informațiilor pe care tocmai ce le-am invatat, sau de abilitatea noastra de a proiecta, de a înțelege cauzalități și rezultate pe termen lung. De ce are nevoie sa fie offline pentru asta ? Răspunsul vine tot din cercetări : cand suntem treji , creierul nostru folosește foarte multă energie , comparativ cu momentele în care dormim. Atunci cand intra in modul offline, o parte din energie e redirectionata catre procesele de potentare a funcțiilor mentale.
Vreau să-ți povestesc în cele ce urmează de alt lucru în care somnul e implicat : creativitatea noastra. Pentru a explica aceasta relatie complicata , apelez din nou la cercetări : oamenii care dorm bine ( nu doar ca număr de ore, dar ca și calitate a somnului) sunt mai creativi decat cei care dorm puțin sau suferă de insomnii. Din cele 4 stadii ale somnului ( despre care îți vorbesc aici) , stadiul 2 , stadiul legat de somnul usor , și caracterizat de prezenta undelor theta , e cel mai legat de procesele implicate in funcționarea potențialului nostru creativ .
Despre următorul lucru se știu puține, însă se cercetează intens in ultimii ani , cu rezultate incredibile : legatura dintre somn și sistemul imunitar . Sistemul nostru imunitar e responsabil pentru a repara tot ce se strica, sau se deteriorează în corpul nostru, in fiecare zi. Si totusi, desi pare doar un proces de reparare, e si un proces important de preventie.
Iar aici e explicatia : cand elemente virale, bacterii sau agenți patogeni ajung in corpul nostru, sistemul imunitar începe sa producă anticorpi specifici . Motivul ? Lupta cu acești invadatori microscopici. Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca somnul e o parte importantă în acest proces – si mai exact, in cat de bine functioneaza acest proces.
In concluzie, pot spune asa : somnul nu e doar benefic . E vital. Si cel mai adesea, ii acordam atat de putina importanta in viata noastra de zi cu zi. Și e primul la care renunțăm atunci cand in viata noastra apar alte prioritati.
Ai dificultati cu somnul? Și ti-ai dori sa te trezești în fiecare dimineata odihnit(a) , si plin(a) de vitalitate?
Sunt aici sa te ajut.