fbpx

Blog - Patricia Valentina

5 moduri în care poți fi (mai) prezent într-o conversație

May 18, 2022
Patricia Valentina

De câte ori te-ai aflat într-o conversație și ai simțit că gândurile tale zboară în altă parte, în timp ce o persoană vorbea cu tine? Sau ai ascultat discursul cuiva, însă la sfârșit ți-ai dat seama că nu știi despre ce s-a vorbit?

Deseori, în conversație, gândurile noastre pleacă pe drumuri numai de ele știute. 

Si e okay. Asta e ceea ce fac ele, gândurile.

Însă din cauza asta, apar neînțelegerile – o barieră importantă în comunicare. 

În acest articol te ajut să înveți cum să: 

  • fii prezent într-o conversație, 
  • asculți eficient, 
  • rămâi atent și conștient de ceea ce s-a spus. 

 Fie că e vorba de o discuție cu partenerul de viață, cu copilul tău, colegii, prietenii sau șeful tău. 

Ascultă în conversație

Într-o conversație, a asculta nu e aceeași cu a auzi. 

Atunci cand asculți, înseamnă că ești atent, cu intenția de a înțelege, nu doar cu intenția de a auzi niște cuvinte. Și în nici un caz, cu intenția de a da un răspuns.

Și pentru a putea înțelege ce a fost spus, ai nevoie de focus. Dacă atunci când celălalt vorbește cu tine, tu te gândești la ce să-i răspunzi – te prinzi în gândurile tale și dispare focusul. Și pierzi amănunte esențiale ale comunicării (cuvintele, tonul vocii, ritmul).

Te întrebi cum să pui deoparte gândurile tale într-o conversație? 

Cum să te focusezi pe ceea ce spune cealaltă persoană?

Îți propun 4 strategii pentru a ramâne prezent, aici și acum, în fiecare dintre conversațiile pe care urmează să le porți.

Conversație eficientă

1. Păstrează contactul vizual cu persoana cu care ești în conversație. 

Uită-te la celălalt. Privește-i ochii, mimica, fața, gesturile. Suntem ființe sociale, avem în noi instinctul de a fi înconjurați de oameni (mai degrabă decât de a fi singuri). Atunci când te uiți în ochii celuilalt, focusul tău e prezent. Așa îți este mai ușor să asculți și să îl urmărești. Prin contrast, când te uiți la draperiile de la geam sau la cărțile din bibliotecă, focusul dispare, la fel și abilitatea de a asculta. 

Și încă ceva. Arătând că ești atent, îl ajută și pe celălalt să se simtă confortabil să vorbească cu tine.

2. Atunci cand e rândul tău să asculți, taci. 

Unul dintre lucrurile pe care sunt sigură că l-ai simțit și tu e senzația de disconfort care apare când nu apuci să termini de vorbit și interlocutorul începe să vorbească peste tine. 

Reamintește-ți mereu să ii acorzi celeilalte persoane șansa să termine ce are de spus. Dacă poți, așteaptă 3 secunde până răspunzi. Astfel, îi arăți interlocutorului faptul că a fost ascultat și înțeles. 

Oricare ar fi subiectul conversației, ramâi deschis(a) la ce spune cealaltă persoană. Ascultarea focusată înseamnă 2 lucruri: fii atent(a) la ce se spune și fii atent(a) la cum se spune ceea ce auzi. 

3. Păstrează curiozitatea. 

Atunci cand esti într-o conversație, pune întrebări. Pentru că atunci când întrebi, îi arăți celeilalte persoane că ești interesat(a) de ceea ce ea vrea să spună. Astfel facilitezi continuarea conversației. 

4. Reformulează și verifică.

Reformulează unele părți ale mesajului și verifică cu interlocutorul tău dacă ai înțeles corect ce a vrut sa spună. 

Hai să ne imaginăm următoarele scenarii:

  • Ești atât de prins(ă) în ceea ce faci, încât nici nu o auzi pe persoana care vorbește cu tine.
  • Ești atât de îngrijorat(ă) despre ce gândește persoana din fața ta despre tine, încât nici nu-i mai auzi cuvintele pe care le rostește.
  • Nu te interesează ceea ce persoana din fața ta îți spune, așa că mintea ta fuge în alte direcții. 

Iar acum gândește-te cum poți să îți îmbunătățești abilitatea de a asculta și de a fi prezent în fiecare dintre aceste scenarii. Și, în același timp, îți lansez o provocare: imaginează-ți cum comunici non-verbal și cum poți îmbunătăți ceea ce corpul tău (prin mișcări, voce, privire) transmite când iei parte la o conversatie.

Comunicarea e o artă. 

Și e una din artele pe care le poți învăța, indiferent de vârstă. 

E nevoie de intenție. Să îți dorești în mod concret să înveți să comunici mai bine. Și de acțiune. Practică, practică, practică, până devine natura ta.

Și atunci cu siguranță îți va reuși. Spor!

 

Sursa imagini: pexels.com