Există un set de abilități sociale care te ajută să relaționezi cu oamenii din jurul tău. Dacă te-ai întrebat vreodată care sunt aceste abilități, acest articol este pentru tine.
Abilități sociale sunt acele skill-uri care ne ajută să funcționăm armonios într-o societate.
Suntem ființe sociale, iar asta presupune să învățăm să relaționăm cu ceilalți. Fie că este vorba de comunicare sau de modul cum percepem persoanele din jurul nostru, avem nevoie de abilități sociale.
Iată 12 abilități sociale care îți fac viața mai ușoară.
Dacă le dezvolți, acestea te ajută să ai relații echilibrate, autentice și fără tensiuni.
1. Acceptă diferențele.
Fie că ai opinii, convingeri sau viziuni diferite, vei avea mereu la dispoziție 2 opțiuni. Fie te îndepărtezi, fie le accepți. A vedea lucrurile diferit este o oportunitate de a ne completa unii pe alții. Și, în cele din urmă, oare cum ar arăta lumea dacă am fi cu toții la fel? Așadar, e normal și chiar interesant să fim diferiți ca oameni.
2. Cere ajutor atunci când ai nevoie.
Știu că e greu să ceri ajutor atunci când ai nevoie. Și motivele pentru care mulți nu o fac sunt multe. Însă totul începe în momentul în care accepți că ai nevoie de ajutor și te lași ajutat. Sunt sigură că și tu ești gata oricând să ajuți pe cineva la nevoie. Și atunci de ce să nu le dai voie și altora să facă la fel? Suntem oameni și e firesc să ajutăm și să fim ajutați la rândul nostru.
3. Comunică clar.
Scopul comunicării nu este acela de a rosti cuvinte, ci de a folosi aceste cuvinte pentru a ne face înțeleși. Iar atunci când comunici vag și fără vlagă, fie nu vei fi înțeles, fie vei fi înțeles greșit. De aceea, atunci când vorbești, fii cât mai specific și cât mai clar, pentru a fi înțeles corect.
4. Dacă ai o altă opinie, spune-o într-un mod politicos.
E okay sa nu cădem întotdeauna de acord. După cum ziceam mai sus, e normal și chiar benefic să fim și să gândim diferit. Când se întâmplă să ai o altă opinie, spune-o cu respect față de oamenii din fața ta. Toate părerile au dreptul la existență, atunci când le exprimăm de pe o poziție plină de empatie, compasiune și respect.
5. Încurajează-i pe ceilalți.
Toată lumea are nevoie de un boost de încredere. Fie că e vorba de momente dificile sau momente de entuziasm, oamenii au nevoie de încurajare și susținere, pentru a ști că pot și că vor reuși. Încurajarea este ca o confirmare a resurselor interioare pe care le are acea persoană.
6. Ascultă în mod activ.
De câte ori ți s-a întâmplat ca după o discuție, să nu-ți mai amintesti ce a spus omul din față? Acest lucru se întâmplă atunci când nu ești prezent (psihologic) în discuție. Despre acest lucru am scris în acest articol: cum să fii mai prezent într-o conversație.
7. Vorbește după ce interlocutorul a terminat de spus.
Într-un dialog, te asiguri că cel din fața ta a terminat ce avea de spus? Sau crezi că ai înțeles ce are în vedere și te grăbești să-i răspunzi? În viața mea au fost întrebări în care ultimul cuvânt a schimbat totalmente sensul la care m-am gândit inițial. Și nu doar în cazul întrebărilor. Când ești cu adevărat implicat într-o discuție, ca să înțelegi exact ce are în vedere interlocutorul, ascultă-l până la final.
8. Mediază conflictele.
Conflictele sunt neplăcute pentru majoritatea oamenilor, de aceea le evităm. Nu îți spun să eviți conflictele sau să le suprimi. Însă conflictele nu soluționează problemele, ci le amplifică. De aceea, când ești într-un conflict cu cineva, cel mai bine este să ieși din poziția rigidă de apărător și să adopți poziția de mediator. Asta înseamnă să vezi unde e problema și să vii cu soluții.
9. Share-uiește cu ceilalți.
Cunoștințele și experiențele sunt ca apa care se acumulează într-o baltă. Dacă nu se scurge mai departe, balta fie se umple prea mult și dă pe-afară, fie începe să se evapore. Același lucru se întâmplă și cu noi – nu ne mai rămâne loc pentru noi experiențe și cunoștințe. Iar ceea ce avem deja și nu folosim – cu timpul se pierde.
10. Asteaptă-ți rândul.
Fie că ești la coadă la Kaufland sau într-o conversație, așteaptă-ți rândul. Atunci vei beneficia de de atenția cuvenită din partea celor din jur. De asemenea, este un semn de respect față de ceilalți și le oferă încredere și spațiu să se exprime.
11. Fii atent la tonul vocii când vorbești.
De multe ori tonul spune mai multe decât cuvintele pe care le folosești. Spui ceva în glumă sau în serios? Ce emoție pui în cuvinte? Ce va simți cel din fața ta când îi vei răspunde pe un ton sau altul? Vrei să simtă acea emoție sau alta? Cum vrei să reacționeze? După cum vezi, implicarea socială se racordează și la emoțiile tale, pe care le poți exprima prin tonul vocii.
12. Învață să răspunzi, mai degrabă decât să reacționezi.
Este una dintre cele mai mari provocări. Însă îți va aduce beneficii importante. În primul rând, pentru că îți dai timp să-ți formulezi gândurile și să-ți alegi cuvintele, mai degrabă decât să reacționezi impulsiv. Apoi, vei învăța să-ți conștientizezi, să-ți înțelegi și gestionezi emoțiile.
Da, 12 abilități sociale atât de simple!
Tu ce alte abilități sociale ai mai adăuga în această listă? Și ce aplici deja în viața ta?
Cu gând bun, psihologul tău
Sursa imagini: pexels.com